Allt svårare för unga att få tag i bostäder

De små lägenheterna går åt snabbare än de större, det visar försäljningsrapporter. Det finns flera anledningar till detta och det beror bland annat på vilken stad lägenheten ligger i.

Lägenheter i studentstäder

Ettor är de lägenheter som det säljs mest av i studentstäder. Det beror både på att det är ungefär den storleken man behöver när man ska bo själv och plugga. Utöver storleken så brukar heller inte ekonomin räcka till något större när man är student.

Det är svårt att få hyreslägenheter så därför väljer många att köpa, även om det bara gäller för några år under studietiden.

Att få ett hyreskontrakt på kort varsel i en stad dit många kommer att flytta inför terminsstart är inte lätt. Antingen behöver man ha tur och hitta någon liten privat hyresvärd med en ledig lägenhet eller så gäller det att man planerar i förväg och ställer sig i kö långt innan man kommer in på skolan.

Lyckas man inte med något av detta så blir alternativen antingen att hyra i andra hand eller att köpa.

Att hyra i andra hand är ofta dyrt och osäkert. Det kan därför bli billigare att köpa. Att få ett lån som student är inte alltid det lättaste, men det brukar gå bra om man har någon medsökande eller någon som går i borgen för en. Vanligtvis använder man en släkting eller familjemedlem.

bild på nytt hus

Dyra priser – framförallt i storstäder

Priserna på bostäder går uppåt och uppåt och detta gör att vi får lov att gå ner i storlek för att ha råd att köpa ett boende. För ett tag sedan så var det vanligt att man bodde ensam i en 2a, men nu är det vanligare att man bor ensam i en 1a och två i en 2a.

Det händer även att man är ännu fler som delar på små lägenheter. En av anledningarna är att det helt enkelt är för dyrt att köpa en större lägenhet med en ekonomi.

De dyra priserna gäller främst i de större städerna som Stockholm och Göteborg men de har även spridit sig över hela landet. Bostadspriserna ökar landet runt, för varje år, och än så länge är det svårt att se när detta kommer att vända. Det i sin tur gör att det är troligt att trycket på små lägenheter kommer att öka ytterligare i framtiden.

Svårt att få hyresrätter

Man kan behöva stå i kö i många år för att lyckas få en hyresrätt. I vissa städer måste man stå i kö i cirka 10 år för att ens få en lägenhet, och då kanske lägenheten inte passar dig för att den ligger långt bort från jobbet eller helt enkelt inte passar dig och dina behov. Att hitta en hyresrätt som du vill ha kan därför ta ännu längre än 10 år.

Förut när det var lättare att få hyresrätter var det vanligt att första boendet var just en hyresrätt. Man hade då längre tid på sig att spara ihop pengar, och kunde köpa sig en större lägenhet när man väl ville in på bostadsmarknaden. I och med att det är så svårt att få ett hyreskontrakt idag så tvingas många att köpa sin första lägenhet.