Kryptovalutor är ett alternativ till de valutor världens olika länder skapat. Kryptovalutorna står utanför de system vi är bekanta med, är inte beroende av bankerna och hör inte heller till något särskilt land. Det gör att de står utanför lagstiftning, reglering och den trygghet som finns från banksystemet, men de står också fria från de nationella intressen som finns kopplade till de traditionella formerna av valutor, den strävan efter vinst bankerna har, och annat som vi ofta ser som normala inslag i det kapitalistiska systemet.
När kom kryptovalutorna?
Det är svårt att svara på när kryptovalutorna kom, eftersom det beror på vad man menar med frågan. Den första gången konceptet beskrevs var 1998. Bitcoin var den första kryptovalutan och den skapades 2009. Efter det har kryptovalutorna blivit fler och fler och idag finns mer än 2000 olika valutor. På ett sätt går det att säga att kryptovalutorna inte kom på allvar förrän under 2020-2021, eftersom det var då de blev mer allmänt kända. Bitcoin är fortfarande den största kryptovalutan, och andra stora kryptovalutor är till exempel Dogecoin, XRP, Ethereum och Litecoin. På https://kryptovaluta.info/sv kan du hitta allt du behöver veta om olika kryptovalutor. Beroende på vilken valuta du är intresserad av att handla med kan du till exempel behöva vända dig till olika plattformar online.
Hur fungerar kryptovalutor?
Kryptovalutor fungerar på ett helt annat sätt än vad traditionella valutor gör. För traditionella valutor är det banksystemet som finns i centrum, garanterar säkerhet och ser till att handel med valutan går till på ett tryggt sätt. Kryptovalutorna står helt utanför banksystemen, all handel sker via digitala lösningar och olika krypterade system som skapats för att skapa säkerhet kring valutan. Säkerheten uppnås genom att med ett P2P-nätverk med blockkedjor skapa distribuerad konsensus kring transaktionerna. Är du intresserad av att handla med kryptovaluta behöver du inte förstå de tekniska lösningarna i detalj, men det kan vara viktigt att veta att hela systemet är annorlunda. Marknaden för kryptovalutor är till exempel helt oreglerad. Det innebär både en fördel och en nackdel om du vill investera i kryptovalutor. Värdet på dem kan svänga kraftigt. Har du tur kan du på det sättet tjäna stora pengar, snabbt få ihop ett bra kapital och till exempel slippa ta bolånet du funderat på. Har du otur kan du istället förlora lika mycket, och det där bolånet kan istället kännas som en trygg dröm i jämförelse. En annan fördel är att det inte finns några banker som tar ut förtjänst på handeln med valutorna, och när du använder kryptovaluta som betalningsmetod kan bankerna inte ta ut någon avgift för transaktionen, som de till exempel kan göra om du använder ett kreditkort eller en annan form av betalkort.