Bunden ränta

För låntagaren är oftast den enskilt största utgiftsposten när det gäller bolån just räntan. Vilka avtal man gjort när man förhandlat med sin bank, hur konjunkturerna var just då, i vilket skick den egna ekonomin var vid tillfället – allt detta och mycket mer är aspekter som kommer påverka räntan som erbjuds. Ett bolån är för de flesta den största enskilda affären man gör under livet och givetvis vill man att den ska förlöpa så fördelaktigt och smidigt som möjligt.

När man tar ett bolån ställs man inför frågan om man ska ha rörlig ränta eller om man ska binda upp den på den nivå och under en period som man avtalat fram tillsammans med sin bank.

bunden ränta

Det finns givetvis både för- och nackdelar oavsett vilket val man gör men det kan kännas omständigt att sätta sig in i alla detaljer. Att binda sin ränta kan kännas säkert inför framtiden men man vill kunna veta varför också.

Här på Boräntor.se jämför du enkelt och effektivt de olika aktörer som idag finns på marknaden, deras erbjudanden och regler. Med oss får du hjälp att hitta fram till just det avtal som är bäst för dig och din ekonomi.


Bunden ränta – hur funkar det?

Att ha bunden ränta istället för rörlig innebär för låntagaren att man binder upp räntan på en specifik nivå. Anledningen till detta kan vara många. Oftast handlar det om att man tror att räntorna kommer att stiga inom en snar framtid och att man i så fall kommer att drabbas av kostnadsökningar om man behåller eller väljer att skaffa rörlig ränta.

Om man väljer bunden ränta så kan man välja hur länge man vill ha på den nivån(nivån avser den nivå som gäller det datum som man fått lånet). Man kan välja att ha räntan bunden på ett år, man kan ha den på tio år, beroende på vad man tror kommer att ske i framtiden. Ofta har man professionell hjälp innan man bestämmer sig för detta.


Fördelar

Fördelarna med bunden ränta har mycket med trygghet att göra. Om man vet eller tror att räntenivåerna kommer att stiga framöver så kan det kännas skönt att veta att ens räntekostnader inte kommer att stiga oavsett hur turbulent det kommer att bli. Just denna trygghet att veta de exakta räntenivåerna kan vara ett argument i sig, många varken vill eller anser att man kan hålla sig uppdaterad om hur den rörliga räntan fungerar eller utvecklar sig. Att istället ha bunden ränta som man vet var man har är en trygghetsfaktor. Vet man dessutom med sig att man har råd att stå för dessa nivåer så kan det kännas som att det är värt det.

Med hjälp av Boräntor.se kan du enkelt se hur banker och andra utlånare fungerar när det gäller räntesättning och vilka prognoser de har. Vill du ha bunden ränta och veta vad du har och vad du kommer att betala så får du här hjälp att hitta vägen till rätt bank.


Viktigt att tänka på

När det gäller ränta, i synnerhet bunden ränta så gäller det att man är insatt och införstådd i dels hur den bundna räntan fungerar men också hur alternativet ser ut. Faktum kvarstår att rörlig ränta är mer fördelaktig om man ser det hela i ett längre perspektiv. Man ska komma ihåg att höga räntor inte är en bra affär för bankerna, i alla fall inte i längden.

Dock kanske man vet med sig, eller tycker sig tro att man inte kommer att klara av den turbulens som hastiga turer i räntenivåer kan innebära, att man föredrar trygghet och förutsägbarhet. Fråga din bank vad de tror kommer att fungera bäst för dig. Banker tjänar pengar på sina kunder, följaktligen har de inte råd att mista dem.


Tips

Tips som rör bunden ränta är egentligen samma tips som alltid ges till kunder eller potentiella låntagare som är osäkra på vilken ränta man ska välja. Om du är osäker, dela upp lånet. Bind räntan på en del av lånet och ha rörligt på en del, låt sedan tiden och siffrorna utvisa vilket som fungerar bäst. Börja med att binda i ett år och se sedan hur man vill gå vidare.