Det här påverkar din kreditvärdighet mest

När du vill ta lån är din kreditvärdighet helt avgörande för din chans att få några pengar. Den avgörs oftast av ett stort antal faktorer där några är viktigare än andra. Här listar vi de viktigast punkterna som påverkar din chans att få ta ett lån.

Vad är din kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet är måttet som används för hur stor risk det är att du inte kan betala tillbaka ett lån. Eller hur stor möjlighet du har att betala. Det är alltså det verktyget som banker och låneutgivaren använder för att se hur lämplig du är för att ett lån eller inte. Samt hur stor risk som banken tar.

Det finns inget standardiserat verktyg för att visa kreditvärdighet utan det är olika för olika företag. UC använder till exempel ”Svag” till ”Utmärkt” medan andra företag använder en skala från 1 till tio.

Din inkomst

Den absolut viktigaste faktorn är om du har en stadigvarande inkomst. Det är framför allt en fast anställning men även företagare med en lång historik av bra intäkter ligger bra till. Har du varit arbetslös länge eller har ett nystartat företag minskar dina chanser väsentligt. Har du alltså inga intäkter är det hög tid att gå ut och söka jobb.

Din livssituation

Även ditt privatliv kan påverka din kreditvärdighet. Är du till exempel gift utan bra ligger du bra till men är du nyligen separerad med flera barn så kommer du få svårt att få lån. En stabil livssituation där ni är två personer med inkomst premieras oftast.

Betalningsanmälningar

Har du tidigare betalningsanmälningar ser det riktigt dåligt ut i din låneansökan. Var beredd på att bli nekad så undvik alltid att hamna hos Kronofogden.

Utgifter

Det spelar ingen roll om du har en hög inkomst om du även har höga utgifter. Det kan till exempel vara en sommarstuga eller dyr båt som ligger och drar pengar varje månad. Men även ett generellt vidlyftigt leverne. Här finns det stor risk att banken eller långivaren drar  öronen åt sig.

Tidigare lån

Har du tidigare ett  eller flera lån påverkar det kreditvärdigheten mycket. Det är oftast bättre att ha ett stort lån eller flera mindre. Dessutom ökar möjligheten att få en lägre total ränta.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns flera saker man kan påverka för sin kreditvärdighet. Det viktigaste är att man fokuserar på att samla sina lån och undvika att få påminnelser om lånet. Det är en tydlig signal att du inte kan hantera flera lån.