Topplån

Alla som funderar på att finansiera sin kommande bostad med ett bolån upptäcker snart att det inte bara är att låna en summa pengar som man betalar räntor och amorteringar på. Tvärtom är den summa man köper bostaden för uppdelad dels på den egna kontantinsatsen, alltså egna pengar, och dels på lånen. Om du vill låna pengar till kontantinsatsen så kallas det för topplån.

Nedan kan du se de bästa alternativen om du vill låna pengar till din kontantinsats.

Långivare Belopp Löptider Räntor Ansök
Bank Norwegian 5 000 – 600 000 1 – 15 år 5,99% – 23,99% Ansök
Lendo 10 000 – 600 000 1 – 15 år 2,95% – 29,95% Ansök
Freedom Finance 5 000 – 600 000 1 – 20 år 2,95% – 26,05% Ansök
Zmarta 5 000 – 600 000 1 – 20 år 2,95% – 26,05% Ansök
Advisa 5 000 – 600 000 1 – 20 år 3,06% – 29,99% Ansök

Samtliga räntor är individuella och bestäms av långivaren utefter din ekonomiska status.

Här på Boräntor.se får du upplysningar om hur detta går till, vad det innebär för dig och din ekonomi och hur du som låntagare går till väga när du väl valt bank. Regler och upplägg varierar från bank till bank. Boräntor.se hjälper dig fram till rätt bank och rätt månadskostnader.

Topplån

Vad är ett topplån?

Kortfattat är topplånet ett lån för att finansiera kontantinsatsen som banken kräver när du ska ta ett bolån. Den som står i begrepp att investera i en ny bostad, oavsett om det är i en bostadsrätt, ett radhus eller i en villa kommer oftast till punkten där han eller hon kontaktar en bank med hopp om att få låna kapital att genomföra investeringen.

När man talar om bolån är det egentligen felaktigt att tala om ett lån då den samlade summan som man lånar i själva verket är uppdelad på flera lån. Dessa omfattas ofta av olika sorters regler, olika krav på säkerhet och avtal. Dock kompletterar de varandra så det är, trots allt, av mer än en anledning som man faktiskt kan tala om ett lån.

Ett av dessa lån kallas topplån, som skiljer sig från bottenlån då det sistnämnda har investeringen, huset, bostadsrätten eller radhuset som säkerhet, här är räntan lägre, till skillnad från vad som är fallet med topplånet som är en större risk för låntagaren då man själv måste stå för säkerheten. Läs mer topplån och om att låna till kontantinsats på Lånapengar.com.


Uppdelning mellan bottenlån och topplån

Reglerna numera säger att bolånen inte får överstiga 85 % av bostadens värde. Resterande får man alltså stå för själv, antingen genom eget kapital eller säkerhet från annat håll. Bottenlånet har i regel täckt 70 till 80 % av lånekostnaden, återstående del, upp till 85 % täcks av topplånet.

Reglerna har införts för, och reglerat nivåerna till, att motverka en överhettning av bostadsmarknaden, något som man ansåg höll på att bli fallet när man tidigare fick låna mer, ibland till och med upp till hela beloppet.


Kontantinsats

Kontantinsats – eller handpenning som är ett annat vanligt uttryck är den summa som den som köper en tjänst eller förvärvar en egendom, exempelvis ett hus, betalar i förskott, som en första avbetalning, eller, mer traditionellt, som ett tecken på att förbinder sig att slutföra avtalet. I vissa fall förlorar man kontantinsatsen om man inte hedrar avtalet. När vi talar om bolån motsvarar kontantinsatsen den som inte täcks av bottenlånet, alltså de återstående 10 – 15 procenten.

Kraven på kontantinsats kan variera, och hur man själv kan finansiera denna summa har idag flera möjligheter än tidigare då det i princip handlade om att spara ihop en viss summa pengar för att ens komma i fråga angående ett bolån. Här på Boräntor.se kan du jämföra de olika bankernas och olika aktörernas erbjudanden och regler. Att läsa på kan komma att löna sig!


Låna till kontantinsats

Enligt reglerna så får man låna upp till 85 % av bostadens värde, återstående 15 % är kontantinsatsen, det vill säga den del man måste stå för själv, traditionellt sett genom att ha sparat ihop summan eller på annat sätt förvärvat den. På senare år blir det dock vanligare att man lånar även till kontantinsatsen, givetvis kan man inte låna till kontantinsats av samma bank som man har resten av lånet hos.

Det finns dock ett ökande antal aktörer på marknaden som lånar ut även till detta. Det man bör ha i åtanke då är att man är noga med räntor och avbetalningar på samtliga lån, bolån som lån till insats, att man är säker på att man klarar av dem, även om ränteläget skulle ändra sig.

Bolån utan kontantinsats är en sällsynthet men ingen omöjlighet, dock ska man vara försiktig och se till att ens inkomster är stabila. Framförhållning och solid ekonomisk situation är en förutsättning när det gäller den typen av lån.

Boräntor.se ger dig insikt i hur de olika aktörerna agerar när det gäller avgifter och prissättning. En insikt som är en bra grund att stå på när lånet väl ska tas.

Billån

Att köpa en ny bil är en stor investering. Det är därför du måste göra din research innan du fattar det slutgiltiga beslutet att byta bil. Till exempel, medan vissa personer valde att leasa en bil, föredrar andra att köpa bilen. Om du vill köpa bilen och inte har pengarna, försök sedan hitta det bästa erbjudandet för ett billån genom en affiliate.