Lånelöfte

Den som ska köpa hus eller på annat sätt förvärva nytt boende ställs inför en mängd frågor. Vad kommer slutpriset på drömhuset att landa på? Hur mycket kommer jag att få låna? Håller min nuvarande ekonomi för att ens få lån? Ska jag ta lånet innan budgivningen börjar? Hur mycket behöver jag i så fall låna? Dessa och många andra frågor besvaras enklast med det faktum att man av sin bank kan få ett så kallat lånelöfte. Ett sådant är vad det låter som, helt enkelt ett löfte om att man kan få låna en specifik summa pengar som ska täcka priset på bostaden.

Här på Boräntor.se får du veta mer om vad det innebär att få ett lånelöfte, hur det funkar, vilka regler som gäller och vilka fördelar det ger dig som låntagare. Baserat på dessa kunskaper kan du sedan använda vår jämförelsetjänst för att i lugn och ro välja den bank som passar dig bäst.

Man skakar hand om lånelöfte


Lånelöfte – hur funkar det?

Hos de flesta banker är lånelöfte en tämligen enkel process som oftast bara tar några minuter, i synnerhet om den sker online. Där knappar man enkelt in de uppgifter som krävs och får sedan svar tämligen omgående. I fall som detta är det inte fråga om en regelrätt förhandling, detta kommer senare, när lånet som sådant ska fastställas. De flesta banker rekommenderar att man ansöker om lånelöfte online eftersom det är enklast och smidigast för såväl kund som långivare.

Om man får lånelöfte eller ej baseras på kundens ekonomiska situation och betalningsförmåga, många banker lämnar till exempel inte lånelöfte till kunder med betalningsanmärkningar.

Ofta ingår lånelöfte i ett större paket med erbjudanden i syfte att locka kunder och potentiella sådana. Exempelvis kan detta kombineras med värdering av den befintliga bostaden och annat som gör processen snabbare och smidigare.

Lånelöfte innefattar inte bara själva bolånet, som utgör den större delen av det totala lånet. Beroende på hur mycket du kan lägga i kontantinsats, så ges även lånelöfte för topplån och i vissa fall kan du även beviljas ett privatlån, om banken godtar det.


Olika banker – olika regler

Den ökade mängden aktörer på lånemarknaden har inneburit att mer traditionella och etablerade banker har fått sett sig förbisprungna av yngre och mer progressiva förmågor. Dock är det något man insett och i hög grad anpassat sig efter, i syfte att kunna behålla befintliga kunder och förhoppningsvis inte förlora så många nya till konkurrenterna.

Man kan med fog säga att detta har utfallit till kundens fördel eftersom det finns fler alternativ att gå till om man skulle bli nekad lån hos en bank, kanske sin ordinarie bank. Dessutom ska man ha i åtanke att alla banker har sina regler och sina erbjudanden och förutsättningar. Om du skulle bli nekad lånelöfte på en bank så är det långt ifrån säkert att så skulle bli fallet på en annan. Snarare ser konkurrenten en möjlighet där den tidigare banken sett ett hinder.

Att gå igenom flera banker och deras regler med hjälp av Boräntor.se sätter dig i en bättre förhandlingsposition när det är dags att begära lånelöfte eller börja ta kontakt när det gäller bolån. Är du fortfarande osäker på hur du ska göra kan du läsa mer om lånelöfte här.


Viktigt att tänka på

Somliga glömmer eller värdesätter inte att ta ett lånelöfte men det kan komma att få tråkiga konsekvenser. Om man till exempel börjar ge bud på ett hus och inte har ett lånelöfte så kan mäklaren eller säljaren få intrycket att man inte har några möjligheter att kunna backa upp de bud man lägger. Se därför till att få ett löfte och känn dig tryggare när budgivningen börjar.

Man ska komma ihåg att ett lånelöfte inte är hugget i sten från bankens sida. Det kan hända att man får avslag när väl låneansökan kommer, detta kan bero på att man då hunnit sätta sig in mer i din ekonomi och funnit faktorer som inte styrker din sak. Detta sker inte särskilt ofta men för säkerhets skull så bör man inte skriva på några kontrakt med till exempel en hussäljare innan man fått klartecken från sin bank.

Man kan förebygga dylika tråkigheter med att noga kolla upp de olika bankerna och hur de sätter avgifter och priser och hur deras nivåer ser ut. Här är Boräntor.se ett utmärkt alternativ som hjälper dig framåt till de lån som du behöver. Ju bättre koll du har från början, desto tryggare kan du gå in i själva budgivningsprocessen. Vi på Boräntor.se ser till att hjälpa dig dit.