Förhandla bolån

För de flesta av oss innebär ett bolån den största ekonomiska transaktion vi gör i livet. Två tredjedelar av alla i Sverige bor i någon form av boende som man äger själv, antingen i form av en lägenhet (bostadsrätt), villa eller annan typ av boende. Endast ett fåtal av oss har dock haft möjligheten att köpa en bostad kontant, följaktligen har de flesta av oss ett bolån.

Med den ökande mängd aktörer på marknaden så har detta inneburit att fler människor än någonsin har fått möjligheten att lättare få lån. Dock ska man ha i åtanke att ingen lånar ut pengar för att vara snäll. Utlånade pengar ska komma tillbaka, i form av amortering och ränta.

Detta kan innebära betydliga kostnader varje månad. Därför är det viktigt att inte bortse från vikten av att förhandlingarna med banken går bra. Här på Boräntor.se får du råd och tips om hur förhandlingarna kan skötas, samt hur olika banker och andra aktörer agerar på lånemarknaden.

Förhandla om bolån


Förhandla personligen

Det är alltid bättre att ha en bankkontakt som man vet vem det är, kanske en som man förhandlat med tidigare. Även om det är bra och smidigt att ansöka om det mesta via internet så är det alltid en fördel att förhandla personligen, öga mot öga.

Man får inte glömma bort att banken är beroende av sina kunder och om man som låntagare känner sig förfördelad så kan man ta sina pengar och gå. Alla banker är medvetna om detta och om du begär att få förhandla direkt så är det få som sätter sig på tvären.

När du förhandlar med banken så bör du ta upp alla finansiella produkter som du som kund har hos dem. Kanske sparar du i aktier och fonder hos banken, eller har ett sparkonto och nu vill lägga till ett bolån. Det ger dig en bättre utgångspunkt.

Banker tjänar en hel del pengar på till exempel fondsparande. Fonder kan vara dyra produkter då det ofta tillkommer förvaltningsavgifter. Oavsett om du investerar i fonder eller direkt i aktier så kan du hitta tips och råd på fondanalys.se.


Ränterabatt

Rabatt på räntor är något som är resultatet av förhandlingar med ens bank, det är sällan banken erbjuder det självmant. Eftersom det är dina pengar vi talar om är det ditt prerogativ att begära rabatt, det är banken medveten om så du kan lägga fram det så utan att det är konstigt.


Flera banker – flera möjligheter

Alla banker är medvetna att de har konkurrenter och hur konkurrens fungerar. En bank kommer med ett erbjudande, en annan toppar det, i syfte att vinna kunden. Därför är det ingen som kommer att tycka att det är konstigt om du kontaktar andra banker än din ordinarie. Det är din investering och det är du som ska ha bra villkor för att detta ska kunna ske. Om du har fått ett bra erbjudande av en bank, fråga vad konkurrenten kan göra för att få dig som kund.

På en jämförelsesida som Boräntor.se kan du se vilka nivåer olika banker ligger på. Använd dessa siffror i förhandlingarna och arbeta dig fram till bästa möjliga avtal för dig och ditt bolån.


Glöm inte bort helhetssynen

En banks affärsidé är att tjäna pengar, det är inget tal om det. Ett sätt att locka kunder är att erbjuda bra räntenivåer på ditt bolån men man får inte glömma att ett lån är mer än amorteringar och räntor. Den generösa ränta du kanske får kan mycket väl ätas upp av en eller flera avgifter.

Detta är på intet sätt olagligt eller förslaget, det är affärer och det är ditt ansvar att se till att du har koll på vad erbjudandet och avtalet handlar om. Ta en helhetssyn på det som ni förhandlar om, det kan löna sig och det är ingen som förväntar sig något annat av en kund.


Tala bankens språk

Alla banker vet, att du vet, att de vill ha dina pengar. Du vet att banken vet, att du vill ha bra lånevillkor. Om man sitter i en förhandling kan det vara vettigt att ha en ton, ett tilltal som är förtroendeingivande. Om man ska låna pengar till en trevlig semester för familjen kan det ge ett oseriöst intryck, även om du har medlen som krävs för att betala amorteringar och räntor.

Säg istället att du ska bygga upp en ekonomisk buffert för din ekonomiska framtid, till exempel framtida ränteförändringar. Denna buffert kommer givetvis banken att tjäna på och det vill banken. Dessutom talar du sanning, en stabil ekonomi med bra villkor innebär att du kommer att stanna i banken och det är givetvis bra för banken.