Höjda boräntor att vänta?

I Sverige idag råder det för tillfället extremt låga boräntor. Anledningen till detta är att vi under början av 2010 såg ut att hamna i en Ekonomiskt kris. När detta sker brukar bankerna höja räntorna för att säkra upp ifall det skulle komma någon sorts smäll som gör att de kan falla omkull. Istället har man gjort en helomvändning på riksbanken och istället sett till att de svenska folket inte behövt betala skyhöga räntor. Istället har detta gjort att svenskarna har mer i plånboken än vad som förväntades, vilket ledde till att man fortsatte konsumera.

På detta sätt räknar riksbanken att kunna fortsätta ha en trygg plats. Hade man istället höjt räntorna hade det kunnat göra att vi fick se en rad småföretagare bli lidande för att människors förmåga att spendera avtagit, vilket i sin tur gjort att vissa företag gått omkull.

Dock finns där en rad olika moment som kan komma att bli väldigt farligt för olika hushåll runt om i landet. Vissa väljer, eftersom bolåneräntan är så låg, att köpa hus som de precis klarar av att bo i. Skulle däremot en dag komma när räntorna höjs, så kan det resultera i att många hushåll tvingas sälja till priser som ingen har råd. Detta kallas för att bostadsbubblan spricker.