Varierande prisutveckling på bostadsmarknaden

Trots den turbulenta starten på året har bostadspriserna stått sig förvånansvärt väl. Särskilt med tanke på det dramatiska prisfall om upp till 20 procent som experterna förutspådde i början av den kris som just nu präglar världen. I samband med att krisen intensifierades sjönk visserligen priserna något, men nu verkar vinden vända, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Prisutvecklingen på bostadsrätter ligger fortfarande på minus sett till hela landet, såväl som i storstäderna – men det är en blygsam siffra om endast 2 procent minus. Ganska långt ifrån de förutspådda 20 procenten alltså. Och på en årsbasis är utvecklingen fortfarande plus 3 procent.

Samtidigt såg villorna en positiv utveckling i maj månad, med 1 procent plus. Bäst har det gått för villor i Malmö, där prisutvecklingen låg på plus 2 procent i maj månad. Göteborg visade en utveckling om en procent plus, medan Stockholm än så länge har stiltje och står på noll. Sett till hela landet och på en årsbasis är dock prisutvecklingen på villor uppe på hela 5 procent plus.

Färgglada hus i skärgården

Säljare av fritidshus är de stora vinnarna

Det är dock de som vill sälja sitt fritidshus som just nu är de stora vinnarna. Med nuvarande restriktioner för resande är efterfrågan på fritidshus högre än normalt, samtidigt som utbudet av fritidshus är mycket begränsat. Det innebär en större konkurrens bland köparna, och jämfört med samma period förra året har priset på fritidshus i hela landet stigit med i genomsnitt 8 procent.

Hoppas på fler försäljningar under sommaren

Under maj månad såldes det i runda slängar 15 000 bostäder i Sverige. Det kan låta som en relativt hög siffra, men faktum är att det är 15 procent mindre än samma månad föregående år.

Mäklarna varnar för att om efterfrågan på bostäder inte möter utbudet kommer det medföra ytterligare prisfall på bostäder, men det finns hopp. Normalt sett brukar just sommaren vara en aktiv försäljningsperiod och förhoppningsvis kommer denna sommar vara än mer aktiv, med tanke på att det är semester på hemmaplan som står på schemat för majoriteten i år.

Därmed har både säljare, såväl som köpare, god tid på sig att planera inför en kommande flytt – något som förhoppningsvis kommer ytterligare stimulera bostadsmarknaden och utvecklingen.