Det våras för kranskommunerna

Den kraftiga boprisutvecklingen har inneburit att bostäderna i vissa områden i landet blir för dyra även för de mest förmedlade. De siktar då på alternativ i områden med lägre snittpriser, varigenom priserna i dessa områden också ökar i en snabbare takt. Det här är ett fenomen som framför allt har varit känt i metropoler globalt, men som idag är ett faktum även i Stockholm och till viss del även Göteborg. Ett typexempel är att bopriserna ökar mycket kraftigt i flera kommuner strax utanför Stockholm. De som inte har råd att köpa en bostad på Östermalm eller i Vasastan, som är två av de stadsdelar som är absolut dyrast för tillfället, väljer att köpa bostad exempelvis på Lidingö eller i Nacka.

Halva priset jämfört med centrala Stockholm

Efter en något ljummen sommar och höst på marknaden för bostadsrätter i centrala Stockholm (till viss del beroende på amorteringskravet) ökade priserna markant i början av 2017, och just nu är snittpriset ”innanför tullarna” 94 000 kr per kvadratmeter. I sex stadsdelar i Stockholm säljs i princip inga bostadsrätter till ett pris som understiger 100 000 kr/kvm.

Bopriserna har ökat kraftigt även i kommuner som Lidingö och Nacka, men ökningarna började på en lägre nivå och en villa eller ett radhus strax utanför innerstadsdelarna kan betinga ungefär halva priset jämfört med en bostadsrätt inne i stan. Visserligen innebär också ett köp av en villa exempelvis på Lidingö höga boendekostnader, men de är alltså betydligt lägre än vad de är i innerstan. Som en extra fördel får den som väljer Lidingö naturen in på knuten. Dessutom är pendlingsavståndet för den som arbetar centralt eller någon annanstans i Storstockholm ganska blygsamt.

I skrivande stund är snittpriset för en villa eller ett radhus på 150-180 kvm på Lidingö omkring 10 miljoner. Den som söker en bostad av motsvarande storlek på Östermalm får vara beredd på att betala 16-18 miljoner.

Många nybyggnadsprojekt i kranskommunerna

Att de heta bostnadsmarknaderna blir fler märks på antalet nybyggnadsprojekt i kranskommunerna. En stor del av de objekt som läggs ut till försäljning är nybyggnadsprojekt inom bostadsrätter. Det är en trend som är tydlig för både Lidingö och Nacka, men också för andra delar av Storstockholm. Även i kommuner med ett ganska långt geografiskt avstånd till innerstan, såsom Nynäshamn sker omfattande projektering och byggnation av nya bostadsrätter.