Se vad grannarna betalar i bolåneräntor

Vad är egentligen snitträntan i ditt område? Är din bolåneränta lägre eller högre än denna? Sådan information är oumbärlig för dig som inom kort ska omförhandla ett bolån. Uppgifter om genomsnittsräntan på bolån och vilka räntor de olika bolåneföretagen erbjuder är också mycket viktiga för dig som funderar på att köpa ny bostad.

Om du känner till hur genomsnittsräntan ser ut i ditt befintliga bostadsområde, eller i det område du önskar flytta till, har du en mycket bra utgångspunkt när du ska förhandla om räntor. Du får till exempel automatiskt en bild av hur mycket du kan pruta i jämförelse med bolåneföretagens listräntor.

Observera: Bolåneräntor sätts alltid individuellt, om än utifrån olika mallar. I ränteberäkningen utgår bolåneföretaget från den sökandes betalningshistorik och de ekonomiska förutsättningarna som helhet, uppgifter om bostadens värde, belåningsgraden, med mera.

Så här tar du reda på genomsnittsräntorna

Svenska Dagbladet har tagit fram en mycket nyttig tjänst för dig som vill jämföra räntor för att räkna på bolån. Tjänsten, som kort och gott heter Räntekartan, är gratis att använda och du hittar den här.

SvD:s jämförelsetjänst fungerar som så att du börjar med att fylla i ett antal parametrar. Det handlar om lånebelopp, nuvarande ränta, önskad bindningstid, befintligt bindningsdatum, bolåneföretag samt postnummer. Du får då fram dels en analys av möjligheten att sänka lånekostnaderna utifrån din befintliga situation, dels en översikt av snitträntorna både för den aktuella banken och andra banker samt snitträntorna på din ort. Har du inget befintligt bolån får du göra en uppskattning av lånebeloppet för att gå vidare med beräkningen.

Vill du få ännu mer detaljerad information använder du sajtens karta där du kan zooma in på precis ditt område för att se specifika lån (dock utan de specifika adresserna). Du ser då både belopp, räntesats, bindningstid och vilken långivare som har gett ut lånet.

Räntejämförelser direkt i mobilen

Det finns också ett par andra tjänster som kan ge dig en bild av hur din bolåneränta står sig i jämförelse med vad andra betalar. SvD:s tjänst betraktas emellertid som en auktoritet på området och med denna får du den mest detaljerade informationen.

Om du inte önskar grotta ner dig i detaljer, utan bara vill få en snabb översikt, kan du enkelt få det genom att använda mobilappen Tink. Med den senaste uppdateringen för några månader sedan kan nu Tink hämta information om dina befintliga bolån och visa hur din ränta står sig i jämförelse med snittet i ditt område. Att notera är dock att detaljeringsgraden inte är så hög om du bor utanför storstäderna. En annan fiffig funktion med Tink är att du kan få en uppskattning av värdet på din bostad direkt i appen. Värderingen utgår från vad liknande bostäder i ditt närområde har sålts för.