Ofta dyrare att köpa bostad innan visning

Att köpa bostad är i regel en relativt kostsam process. Bostadspriserna ligger högt i nästan hela vårt avlånga land och ingenting tyder på att detta kommer att vända inom en överskådlig tid.

Många väljer därför att försöka köpa sin bostad redan innan den gått ut på visning, för att få chansen att komma billigare undan och slippa budgivning. Enligt en undersökning som gjorts av bostadsförmedlartjänsten Booli finns det dock en nackdel med denna taktik – den fungerar inte.

När Booli sammanställde försäljningspriserna för 24 849 lägenhetsförsäljningar visade det sig att de lägenheter som sålts innan visning i genomsnitt blev ungefär 100 000 kronor dyrare än genomsnittet för de lägenheter som sålts på efter visning och eventuell budgivning.

Köpa bostad innan visning

Budgivning säkerställer marknadspris

Att köpa en bostad via budgivning är ett säkert sätt att veta att man får bostaden till marknadspris, det vill säga det pris som marknaden anser att bostaden är värd. Därmed riskerar man inte att köpa huset för dyrt, samtidigt som säljarna inte riskerar att få huset sålt till en billigare summa än vad en eventuell budgivning skulle ha gett.

Så varför köpa innan budgivning?

Det finns naturligtvis flera orsaker till varför man väljer att köpa innan visning och budgivning. De två vanligaste orsakerna är att köparen verkligen vill ha bostaden och/eller att köparen vill försöka göra sig ett kap och få bostaden till ett lägre pris än marknadspris.

Många anser det vara fördelaktigt att köpa innan visning. Framförallt om det är en bostad man verkligen vill ha och som man vill vara säker på att få inom sin budget. Vill man däremot göra ett riktigt fynd säger statistiken att det är bättre att ha is i magen och invänta eventuell budgivning.