Så långt räcker en genomsnittlig årslön vid bostadsköp

Väljer du att köpa bostad i Norsjö kan du få en större villa för en genomsnittlig årslön i kommunen. Väljer du i stället att köpa en bostad i något av de mest attraktiva områdena i Stockholm med omnejd räcker årslönen bara till en handfull kvadrat. Dessa smått uppseendeväckande siffror presenteras i en undersökning utförd av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Överhettat i storstäderna

Listan över de kommuner i Sverige där snittlönen per år ger endast en mycket begränsad bostadsyta vid bostadsköp är en karbonkopia över de kommuner som anses som mest attraktiva i landet. Det handlar kort och gott om Stockholm med direkt anslutande kranskommuner och Göteborg. I Stockholms kommun får en bostadsköpare endast 4 kvadratmeter bostadsrätt för en årslön och väljer samma person i stället att köpa en villa adderas endast en ynka kvadratmeter.

Att bostadspriserna i framför allt Stockholm är höga historiskt sett är kanske ingen nyhet. Att priserna inte bara är höga nominellt sett, utan också i förhållande till årslön, är dock kanske en nyhet. Lönerna i Stockholm är i genomsnitt betydligt högre än i andra delar av landet, men trots det räcker en genomsnittlig årslön alltså inte långt.

117 eller 5 kvadrat?

I den lilla kommunen Norsjö i Västerbottens län kan den som har en för kommunen genomsnittlig årslön köpa en villa på 117 kvadratmeter. En årslön räcker överlag långt även i en mängd andra kommuner i Norrland. På topp 10-listan över kommuner där man får mest villa för pengarna återfinns enbart kommuner i Norrland.

Den som har en för kommunen Lidingö genomsnittlig årslön (vilken är betydligt högre än snittlönen i Norsjö) får i stället bara 5 kvadratmeter. Samma siffra gäller för både Solna, Danderyd, Stockholm och Vaxholm. Övriga kommuner på topp 10-listan över de dyraste kommunerna för villor är Sundbyberg, Strömstad, Nacka, Sollentuna och Göteborg.

Störst och minst lägenhet för en årslön

Hofors är den kommun i landet där priserna på bostadsrätter är som lägst i förhållande till den genomsnittliga årslönen. I denna lilla kommun i Gästrikland finns möjligheten att köpa upp till 175 kvadratmeter bostadsrätt för snittlönen på cirka 260 000 kr per år.

Övriga kommuner på topp 10-listan över de ”billigaste” kommunerna är typiska glesbygdskommuner såsom Sollefteå, Filipstad, Laxå, Osby och Markaryd.

Vid en snabb titt på de dyraste kommunerna återfinns Stockholm med omgivande kommuner. Även Åre och Sotenäs är platser där pengarna inte räcker särskilt långt. Det enda utropstecknet bland de dyra kommunerna är kanske Malung. Anledningen är att skidorten Sälen-Lindvallen ligger i Malungs kommun.

Vill du eller behöver du flytta?

Länsförsäkringars sammanställning och analys kan ge en tankeställare för dig som vill eller behöver flytta. Vill du ha ett rymligare boende eller få chansen att köpa ett hus i stället för att bo i en lägenhet? Då finns alla skäl att vidga perspektivet och sökandet.

Det kan till exempel vara en idé att titta närmare på vilka kommuner som ligger i direkt anslutning till den kommun i vilken du bor eller dit du vill flytta. Vi kan ta just Hofors som exempel och jämföra med den betydligt mer attraktiva staden Gävle.

Det är strax över fem mil mellan Hofors och Gävle. Den som arbetar i Gävle och kan tänka sig att pendla kan få mycket mer bostad för pengarna om Hofors väljs som bostadsort.

En bostadsrätt i Hofors kostar omkring 2600 kr/kvm medan motsvarande siffra för Gävle är över 22 000 kr/kvm. Tittar vi på villor får en husköpare tre gånger så mycket för pengarna i Hofors (7342 kr/kvm) än i Gävle (22 459 kr/kvm). Alla siffror gäller för de senaste 12 månaderna.

Om pendlingsavståndet gärna får vara lite kortare kan Sandviken vara ett alternativ. Här är priset för en bostadsrätt 10 478 kr/kvm medan en villa kostar 13 557 kr/kvm. Avståndet mellan Sandviken och Gävle är 23 km.

Källor: Du kan läsa mer om Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning här. För aktuella och historiska priser på bostäder i olika kommuner i Sverige, se Svensk Mäklarstatistik.