Svag Svensk Krona

Den svenska kronan är svagare än på väldigt länge. Danskarna som ska shoppa i Sverige gör verkligen stora vinster just nu. Hundra danska kronor kostar oss svenskar idag 138 kronor. I Södra Sverige förbereder man sig för storhandel av köpsugna danskar. Inte sedan 2009 har det varit en så stor skillnad mellan svensk och dansk valuta.

Den svenska kronan är en liten valuta om man ser till världsbilden. Det har varit en period med oroligheter på aktiemarknaden. Riksbanken har också satt en väldigt låg styrränta, det betyder att vi har en lägre ränta än dom flesta länder och det bidrar till en svag svensk krona.

För exportföretagen kan detta vara positivt men många är också beroende av import och det är inte bra i längden. Det är en högkonjunktur i Sverige och regeringen säger att vi har en stark ekonomi. Men på två år så har svenska kronan tappat i värde mot euron, hela en fjärdedel. Och den stora frågan är varför stärks inte kronan om ekonomin nu går så bra?

Det kan nog bara riksbankschefen svara på och kanske våran regering. Prognoser säger att riksbanken kommer att höja ränta i slutet av 2018.skuldkvot amorteringskrav