Tre miljoner för liten lägenhet i Stockholm

dyrt-stockholm-boratt

Att komma in på bostadsmarknaden i storstäderna blir allt svårare och den så kallade ”inträdesbiljetten” blir allt dyrare. Den av politikerna förväntade avkylningen av bomarknaden har uteblivit.

För ungefär två år sedan behövde den som ville köpa en bostad i de mer centrala delarna av Stockholm betala minst två miljoner. Idag krävs nästan ytterligare en miljon för att kunna köpa en liten bostadsrättslägenhet (upp till 39 kvadrat). De åtstramande effekterna som förväntades med anledning av amorteringskravet har inte aktualiserats, snarare har effekten blivit den rakt motsatta. Snittpriset för en liten lägenhet i Stockholms kommun var i september strax över tre miljoner kronor, detta enligt statistik från Booli.

Amorteringskravet gör att många väljer mindre bostäder

Med amorteringskravet, som innebär att den som är belånad till över 50% av marknadsvärdet på bostaden, tvingas amortera, är det många som väljer bort de lite större boendena för att i stället fokusera på mindre bostadsrättslägenheter. Det har resulterat i att det är framför allt för bostadsrätter på upp till 39 kvadrat som priserna har skjutit i höjden. Prisökningen är inte direkt blygsam, och inträdesbiljetten för att komma in på bostadsmarknaden blir successivt högre.

Inte lika stora ökningar i andra städer

Statistiken visar tydligt att Stockholm drar ifrån när det gäller priserna på mindre lägenheter. Enligt Boolis statistik för september kostade en mindre lägenhet i Göteborg i snitt 1,9 miljoner medan prislappen för motsvarande boende i Malmö var knappt en miljon. En förklaring kan vara att dessa två städers mindre storlek helt enkelt gör att det är attraktivt att köpa en lägenhet som har ett mindre centralt läge, men som ändå ger närhet till den service man önskar. Det blir därmed inte ett lika stort tryck på de fåtal lägenheter som ligger mycket centralt.

Tre miljoner i köpeskillnad – hur läggs lånet upp?

Den som köper en lägenhet för tre miljoner ska erlägga 450 000 kr kontant som kontantinsats. Pengarna kan komma från sparmedel eller lån från annat håll. Möjligheten att låna upp ett belopp som helt eller delvis täcker kontantinsatsen från bolånegivaren är emellertid i princip obefintlig.

Vid belåning på över 70% av bostadens värde läggs sedan lånet upp med tvingande amortering på 2% av värdet per år. Är belåningen 85% blir summan att amortera totalt 51 000 kr. Till detta kommer ränta. Boräntorna är fortfarande ytterst låga i ett historiskt perspektiv och med en god personlig ekonomi i botten kan boräntan prutas ner till omkring 1,50%. I kronor och ören blir det omkring 38 000 kr per år på ett lånebelopp på 2,55 miljoner (85% av 3 miljoner). Att bo i tremiljonerslägenheten det första året kostar därmed upp emot 90 000 kr, eller 7500 kr i månaden.